måndag 1 februari 2010

Foccacia

I lördags när jag hade kommit hem efter inhandling av mat till kvällen
kom jag på att jag glömt köpa nåt gott bröd
som jag skulle ha till den urgoda kycklingpajen (recept kommer)
Men inte grät jag för det, utan gudinnan Leila fick komma till räddning
och jag fick prova ett helt nytt bröd;

Foccacia
Ingredienser

Grundrecept:
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Rödlöksfoccacia:
1 sats foccaciadeg (se grundrecept)
3 st rödlökar

1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
7. Skala och skiva löken i tunna skivor
8. Strö lökskivorna över den färdigjästa degen på plåt.
9. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att löken trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
10. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.


Och det var rikigt mums, det kan jag lova!

Trevlig måndag!

Kram

Emma

3 kommentarer:

  1. Ja, det var mycket smarrigt! Tack än en gång för i lördags!

    SvaraRadera
  2. Mmm det där brödet har jag kikat på i hennes bok, det verkar riktigt gott! Kram

    SvaraRadera
  3. Håller med Karro, MYCKET GOTT!! Underbart gott!! Jag tackar oxå för senaste (än en gång). Hoppas vi ses SNART! Kram

    SvaraRadera